KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Międzynarodowy Dzień Praw Dziecka

Dnia 20 listopada obchodzimy Międzynarodowy Dzień Praw Dziecka. Przedszkole jest pierwszą instytucją, w której dziecko nabywa kompetencji społecznych. W atmosferze spokoju i akceptacji poznaje własne prawa i reguły życia w grupie. Nasze przedszkole tworzy takie warunki , aby dzieci mogły doświadczać, co dobre dla nich samych i dla ich otoczenia, aby nabywały kompetencje społeczno-moralne, które umożliwią im funkcjonowanie w szerszej społeczności. Przedszkole dba też o to,  aby wychowankowie mieli świadomość istnienie własnych praw. Ogromną rolę w uświadamianiu praw i obowiązków odgrywa nauczyciel. Z tej to okazji w naszym przedszkolu została zorganizowana gazetka dla dzieci i rodziców, gdzie zostały  wywieszone plakaty, zdjęcia, i przydatne informacje dotyczące tego właśnie tematu. W każdej grupie zostały przeprowadzone zajęcia upamiętniające ten szczególnie ważny dzień, a dzieci zapoznały się ze swoimi prawami, które zapisane są w Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej i w Konwencji Praw Dziecka. Każda z grup przygotowała piosenki i wiersze dotyczące tematu. Najstarsza grupa Wiewiórki Akrobatki wzięła z tej okazji udział w Ogólnopolskim Konkursie Literackim organizowanym przez Przedszkole nr 124 w Warszawie pod tytułem: „Mam prawo do…” Celem konkursu było upowszechnianie znajomości praw dziecka oraz ukazanie twórczych możliwości dzieci i nauczycieli.